• Parkinsons sjukdom

  Vad är Parkinsons sjukdom? Hur påverkar det individen?

  pictogram
 • Symptom

  Ett av symtomen är skakning men det är långt ifrån det enda. Läs mer om Symtomen vid Parkinsons sjukdom.

  pictogram
 • Diagnos

  Stelhet och smärtor i ryggen kan vara tidiga tecken men diagnosen är svår att ställa. Hur ställs diagnosen vid Parkinsons sjukdom?

  pictogram
 • Min profil

  Hur mår jag idag och vad vill jag förändra? Du som är sjuk kan göra din egen profil och få tips om var du kan få hjälp att må bättre.

  pictogram
 • Tandvård

  Tandvård kostar pengar – och det finns idag ingen skräddarsydd subventionering till Parkinsonsjuka.

  pictogram
 • Parkinson-team

  För att nå målen att bibehålla funktion, aktivitet och delaktighet genom sjukdomens förlopp räcker inte läkarinsatser och mediciner. Specifika insatser från ett helt team behövs.

  pictogram
 • Adresser till läkare

  Förutom landstingens vårdutbud kan du vid Parkinson även kontakta privatpraktiserande läkare med specialistkompetenser inom neurologi och geriatrik.

  pictogram
 • Livskvalitet

  Livskvalitet som begrepp innebär olika för olika människor.

  pictogram

Hopp för piller mot Alzheimers

Svenska Dagbladet rapporterar om lovande försök för att hitta bot för Parkinsons sjukdom respektive Alzheimers sjukdom.

Det är ett i försök med möss som de brittiska forskarna har nått positiva resultat. Forskarna tittade på själva orsaken till flera sjukdomar som Alzheimers och Parkinson, nämligen att så kallat plack samlas i hjärnvävnaden och gör att nervcellerna dör.

Där tidigare forskning har försökt förhindra att plack uppkommer valde forskarna den här gången att titta på hur cellerna reagerar på placket. Genom att ge sjuka möss experimentmedicinen GSK2606414 lyckades de stoppa celldöden i hjärnan, skriver The Guardian.

Fem veckor efter behandlingen hade en grupp av möss inte längre symptom som minnesförlust och försämrade reflexer. Resultaten gör att forskarna vågar hoppas på att en dag kunna behandla Alzheimers sjukdom, säger professor Roger Morris vid King’s College i London om upptäckten.
Det här är den första övertygande rapporten om en enkel substans, av den typ som enkelast kan utvecklas till en medicin, förhindrar att hjärnceller dör.

Forskarna poängterar dock forskningen ännu är på ett mycket tidigt stadium. Mössen drabbades av flera allvarliga biverkningar som viktnedgång och förhöjt blodsocker och en medicin som för mänskligt bruk är ännu långt borta. Men forskarna ser ändå studien som ett genbombrott.

– Jag tror att den här upptäckten kommer att betraktas som en historisk vändpunkt i jakten på mediciner för att kontrollera och motverka Alzheimers sjukdom, säger professor Roger Morris.

 Artikeln finns: Sci Transl Med 9 October 2013: Vol. 5, Issue 206, p. 206ra138 . Julie A. Moreno et al.,
Sci. Transl. Med. DOI: 10.1126/scitranslmed.3006767 ,
Oral Treatment Targeting the Unfolded Protein Response Prevents Neurodegeneration and Clinical Disease in Prion-Infected Mice,